Camden Friends Meeting House

The Camden Friends Meeting and Social Hall sits adjacent an historic 1805 Meeting House and serves the congregation as a community gathering space designed to complement the elegant simplicity and durability of the historic Meeting House. Spaces within the multi-function annex include a large social hall, catering kitchen, archival display, community outreach rooms, and restroom facilities.

To preserve the Meeting House as the crown jewel of the site, the new annex roofline steps down in a gesture of humility; lowering as it approaches the historic meeting house and outdoor worship space. A glass core at the main entrance to the annex allows visitors to see through the new annex to the historic Meeting House when approaching the building from the rear parking lot. The clean lines of the annex, which was clad with a rain screen of salvaged cypress, and metal roof, allow the Annex to float behind the historic meeting house without upstaging it.

The building’s form and layout are designed to take advantage of passive heating, cooling, and lighting. This passive design includes a tightly sealed thermal envelope with superior insulation. The exterior wall construction is of 2x6 wood studs, bio based foam insulation, with an additional layer of insulation applied to the exterior sheathing. A rain screen keeps the water on the outside of the building and reduces the risk of condensation on the interior. The roof is constructed of structurally insulated panels (SIPS) with an average R value of 48.

Through careful design and detailing, the building starts with a low energy load. Supplemental heat is provided by a closed-loop ground source heat pump system and power by a 12Kw photovoltaic array. After the first year, the new building’s solar collectors generated almost enough energy for both buildings, leaving only 188 kW provided by the local utility company for the entire complex. If the social hall was left to power itself, it would provide 150% of the power it consumed, making it a net positive building. Equally exciting, the building exceeded its predicted energy model in both energy reduction as well as water consumption through careful operations. In terms of water, a 2,000 gallon cistern collects rainwater and stores if for use in flushing toilets and irrigation.

By design, the building is intended to have the warmth and comfort of a home. At the same time, it needs to stand up to the intensive use that comes from accommodating large groups. In this way, the building straddles the residential and commercial sectors. While the 2,864 sf building is institutional in its use, its materiality, systems, and construction methods are all applicable on both the residential and commercial scale. Camden shows that net-positive buildings are feasible for homeowners, businesses, and non-profits who have this goal.

Quick Facts

General

Location
22 East Camden-Wyoming Avenue
Camden, DE19934
United States
Building Type social meeting function hall
Project Type Zero Energy
Basis of Performance Claim Verified,
Bedrooms
Conditioned Floor Area

Energy Summary

Energy Data Type Measured,
Renewable Energy System Type(s) Photovoltaics,
Ratings
Annual renewable energy generated 17 944

Envelope and Mechanicals

Subslab assembly
Foundation wall assembly
Above grade wall assembly

2x6 wood studs, bio based foam insulation, with an additional layer of insulation applied to the exterior sheathing. A rain screen keeps the water on the outside of the building and reduces the risk of condensation on the interior.

Door Assembly
Air Changes per hour, ACH50

Project Team:

Other Team Members:

Scott Kelly - Architect - Re:Vision

Ratings:

Awards:

Real Estate and Construction Review - 2010 - Best New Green Projects in the Northeast Region
Preservation Award of the Year - 2010 - Friends of Old Dover

Completion

Completion Date: Friday, May 1, 2009

Scope

The social hall (new construction) is adjacent to the historic meeting house. It produces almost enough energy for both buildings, let alone for itself.
Building areas (interior spaces only):
Existing building = 1,590 SF (35%) 35.7%
New Building = 2,864 SF (65%) 64.3%
Total= 4,454 SF

Type of Construction New,
Number of buildings 2
Floor area of each building 4 454
Bedrooms
Stories 1
Conditioned Building Volume
Conditioned Floor Area

Location and Climate Details

social meeting function hall

Address
22 East Camden-Wyoming Avenue
Camden, DE19934
United States
Location Type Suburaban
Climate Region Zone 4
Köppen Climate Type Cfa
Lat. / Long. POINT (-75.5527072 39.1159051)
Elevation 41
Solar Insolation 4.08 kWh/m2/day
Annual CDD and Base Temp 1211 | 65 F
Annual HDD and Base Temp 4819 | 65 F

Site

Site Conditions:

previously developed land, preexisting structure(s),

Site Description:

Monthly Energy Data and Utilities

Energy Data Type: Verified,

Electric Utility: Delmarva

Gas Utility:

Renewables and Energy Balance

Renewable Energy Sources:Renewable energy is generated within the building footprint (e.g. solar PV on the roof),

Renewable Energy System Description & Details:

Annual renewable energy generated 17 944
Annual Renewable Energy Generated Data Type Measured,
Power Rating 12Watts
Renewable Energy System Type(s) Photovoltaics,
Source of Annual Production Data metered production data

Walls and Roof

Subslab assembly
Subslab R-value
Slab edge assembly
Slab edge R-value
Foundation wall assembly
Foundation wall R-value
Above grade wall assembly

2x6 wood studs, bio based foam insulation, with an additional layer of insulation applied to the exterior sheathing. A rain screen keeps the water on the outside of the building and reduces the risk of condensation on the interior.

Above grade wall R-value
Cathedral ceiling assembly
Cathedral ceiling R-value

Windows and Doors

Window Assembly:

The design team paid attention to the orientation of every window, placing very few windows on the east and west sides of the building and placing more on the south side. The south side of the Social Hall is 30% glazed, which takes advantage of solar gain while minimizing glare.

Door Assembly:

Average window U-factor
Door U-Factor
Door Area

Mechanical Systems

Space cooling - Manufacturer & Model
Space heating - Manufacturer & Model
Domestic hot water - Manufacturer & Model
Domestic hot water - capacity
Ventilation - Manufacturer & Model
Lighting Manufacturer and Model
Lighting Efficiency
Mechanical Equipment Installation Details and Comments

Envelope

Air Changes per hour, ACH50
Air Changes per hour, CFM50

General Process

PreDesign:
The design team conducted a multi-day design charrette onsite where they invited members of the Camden Meeting and other community stakeholders to provide their input. This was moderated by trained facilitators. Integration between the architect and the engineer continued with combined meetings at the Re:Vision Architecture office.

Design:
The original program asked for a display room and a separate classroom but by combining uses, the team realized that it could drastically reduce the building footprint. The team decided the social hall lobby could be used as a display room and the second floor of the historic Meeting House could be used as a classroom. A total of 750 square feet were cut from the original program, allowing the new building to be optimally oriented towards the south without intruding on the graveyard or entrance drive.

Design for Adaptability:

Software Tools

Software Tools:

General modeling information:

Lessons Learned

Outcome of Project Goals:

Discrepancies:

Rebates and Financial Incentives

Federal incentives
Local incentives
State incentives
Utility incentives
Other incentives
Top